piatok 14. augusta 2009

Slovenské veznice - čierna diera na peniaze.

Neviem ako vám ale mne osobne dosť vadí, že vazni, ktorí sa dostali za mreže kvoli svojmu trestuhodnému správaniu žijú zadarmo z naších peňazí častokrát roky a niekedy aj celý život. Veď sú to predsa tí istí vazni, ktorí svojím správaním poškodzovali nás normálnych občanov, áno nás, ich vás, mňa, vaše deti, niečiu rodinu, niečieho brata sestru, otca, matku, syna, dcéru. 

Prečo by sme im my teda ešte aj mali platiť ich zaslúžené ubytovanie vo vazenskej cele ? Častokát som nad tým rozmýšlaľ koľko peňazí sa v našom štáte prelajdáka alebo preleje do neznáma. Častokrát sa hovorí o šetrení ale najčastejšie sa šetrí práve na obyčajných slušných ľudoch. Prečo je tomu tak ? Prečo má vezeň istú strechu nad hlavou, 3 krát jedlo denne, lekársku starostlivosť, prístup k televízii a ešte aj vychádzky a to všetko zadarmo takmer ako odmenu za to že niekoho zabil, okradol a podobne.

Nemal by sa náš štát v prípade že chce šetriť alebo zefektívniť svoje hospodárenie pozrieť aj týmto smerom ? Viete vazňov už nikdy menej nebude vždy ich bude už len pripúdať a v slovenských vazniciach sedia tisíce ľudí, tisíce ľudí, ktorých ešte my slušní občania musíme živiť ako keby nestačilo, že živíme samy seba, celý štát a ešte aj dochodcov, ešte okrem toho živíme aj tisícky vazňov, ktorí válajú "šunky" v celách.

Nebolo by teda rozumné porozmýšlať nad zriadením takz. pracovného režimu vazňa ? Aby si vazni, ktorí sú právoplatne odsúdení zarobili na svoj pobyt za mrežami pretože ten nieje zadarmo. Prečo by vazni nemohli povinne pracovať ? Niekoľko hodín do týždňa, aby zarobili na tie náklady, ktoré máme s ich pobytom v cele ?

Iste, niesom naivný a viem že niektorí nebudú chcieť robiť pretože si povedia, už som zabásnutý tak čo horšie sa mi može stať ? A práve preto ma napadlo také riešenie, vazni, ktorí by odmietali pracovať by mali vo vezení "klasický režim" - vačšinu dňa v cele, žiadna televízia alebo len úplne minimálne, maximálne jednu vychádzku cez deň alebo len jednu za dva dni, horšiu stravu, horšie toalety a napr max 1 telefonát za mesiac.

Vazni ktorí by súhlasili s prácou by mohli za to že pracujú okrem pobytu mimo svojej cely dostávať podľa odpracovaných mesiacov aj výhody, napr by si mohli na celu dať televízor, mali by viac vychádzok, mohli by si vybrať z viac druhov jedál, mali by lepšie toalety, prípadne by si mohli niečo z odpracovaných peňazí ukladať na účet v prípade že ich jedného dňa pustia, mohli by dostať lepšie oblečenie alebo proste nejaké hry na celu, mali by o niečo voľnejší režim a podobne. 

Ja si myslím že by to fungovalo, náklady na vaznice by sa pokryli, vazni by nestratili pracovné návyky, mali by aj lepší život a postupne si myslím, že by sa našlo mnoho firiem, ktoré by mali záujem o lacnejšiu vazenskú pracovnú silu a ochotne by za ňu zaplatili.

Myslím si, že je to perfektné riešenie do budúcna.

Neprešlo jazykovou a gramatickou úpravou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára